• 18 oktober 2018

iPhone X en XS: de verschillen

iPhone X et XS

iPhone X en XS: de verschillen

iPhone X en XS: de verschillen 992 515 orange_belgique

Sinds ze beschikbaar zijn, voelen wij de nieuwe iPhone XS en XS Max aan de tand. Grondige tests volgen later, nu krijg je al onze eerste indrukken en vooral een vergelijking met de iPhone X van 2017. Want: is het de moeite waard om nu over te stappen?

iphonexs

Leg de iPhone X en de iPhone XS naast elkaar en je ziet hoe sterk ze op elkaar lijken. Op beide toestellen zit een OLED-scherm met dezelfde notch, een metalen frame en een glazen achterkant. En daar vind je linksboven ook hetzelfde fototoestel met dubbele sensor.
Toch is het scherm tegelijk ook anders, want van een nieuwe generatie. Het kan HDR-beelden aan, met een ruimer dynamiekbereik. HDR levert oogstrelende beelden op, net zoals een 4K HDR-film op je recente tv.

Wat nog?

– De behuizing is robuuster en heeft niet langer een IP67-certificaat, maar een IP68. Concreet: je smartphone is nog beter en langer stof- en waterdicht, nu tot 2 meter diep gedurende 30 minuten.
– Twee simkaarten, of toch bijna, want fysiek is er maar plaats voor één simkaartje. De tweede is een eSIM, die Apple voor je beheert. Maar voor het ogenblik heeft Apple hierover nog geen overeenkomsten gesloten in België. We moeten het daar later nog eens over hebben. Een eSIM stelt je in staat om een abonnement te activeren zonder fysiek simkaartje.
– De processor. Dit is alvast een nieuwigheid voor de XS: een A12 Bionic-processor die Apple met 7 nm produceert, in plaats van 10 voor de X. En dat levert betere prestaties en een lager stroomverbruik op. In vergelijking met het vorige model blijf je daardoor 30 minuten langer aan de slag zonder bijladen. Maar of het toestel ook vlotter werkt, is bij dagelijks gebruik moeilijk te zeggen.
– De 4G-modem werd “gepimpt” om een bandbreedte van 1 Gbps mogelijk te maken, over 4 verschillende frequentiebanden. Een beetje technisch, maar onthou dat de 4G-netwerken van Orange steeds beter worden en steeds hogere snelheden mogelijk maken. De snelheid van 1 Gbps zal met 4G Advanced ook echt haalbaar zijn. De smartphone loopt momenteel dus nog een beetje voor, maar niet zo lang meer!
– Ook het fotogedeelte werd lichtjes verbeterd, met een hoofdsensor van 12 megapixel f/1,8 en een tweede sensor van 12 megapixel f/2,4, maar wel van een nieuwe generatie, waardoor hij lichtsterker is. Dit levert betere foto’s in de schaduw op, zoals ook blijkt uit onze tests. Daar komt nog bij dat de A12-chip nieuwe algoritmes bevat en daardoor meer informatie sneller kan verwerken. De sensor wordt goed ondersteund door artificiële intelligentie en op dat punt hoeft Apple echt niet jaloers te zijn op Huawei en zijn partner Leica.
– FaceID (gezichtsherkenning) werkt nu sneller, net zoals draadloos opladen.

Is overstappen aan te raden?

Apple gaat de iPhone X uit zijn assortiment nemen, dus als je nu een ouder model hebt (inclusief een 8), is dit een overbodige vraag. De prijs van de iPhone X en de iPhone XS is identiek. En wat als je nu de iPhone X gebruikt? Dan zal één criterium je keuze bepalen: je budget. Want qua prestaties in het dagelijks leven zijn de verschillen tussen beide modellen niet echt groot.
De iPhone XS is op een aantal punten bijgewerkt en verfijnd, maar het gaat niet om echte doorbraken. Een beter scherm, een betere fotosensor, wat langere gebruiksduur: als je van een iPhone X komt, loont overstappen vooral als je een groter scherm wilt, dus dan kies je de XS Max met zijn scherm van 6,45 inch.

Onze tip? Aarzel niet om beide toestellen uitvoerig te vergelijken in een Orange Shop vóór je een beslissing neemt. De iPhone XS en XS Max zijn er nu al beschikbaar.

    Votre nom (obligatoire)

    Votre email (obligatoire)

    Sujet

    Votre message